Salvem lo Montsià

Qui: Salvem lo Montsià
On: Ulldecona, el Montsià, Tarragona
Quan: 2020

Salvem lo Montsià és una Plataforma per a la defensa de la serra de Montsià i el seu entorn, en els darrers temps està treballant per combatre l’espoli d’oliveres mil·lenàries. El valor històric, patrimonial i natural d’aquest recurs té també una dimensió social i cultural, ja que el vincle d’aquestes terres al cultiu de les oliveres és d’arrels profundes i antigues. Malgrat que s’ha començat a regular i legislar la protecció de les oliveres, des de la Plataforma es reclama una protecció de mirada global, per fer una defensa real d’aquest patrimoni cal recolzar la pagesia, no imposar-li sancions per una possible venda sinó ajudant-la per tal que no es trobin en la diatriba d’escollir entre la conservació d’oliveres i la mateixa supervivència econòmica (la precarietat del sector és gairebé crònica). La conservació d’aquesta activitat i propiciar que sigui sostenible és una responsabilitat de tothom.
Després de moltes gestions Salvem lo Montsià pogué dur a terme la producció d’aquest mural, de forma totalment autònoma i autogestionada. La meva intervenció fou (com la de totes les persones que col·laboren a la plataforma) no remunerada, ja que aquesta és la millor manera que tinc d’aportar alguna cosa a aquesta lluita.

El mural està inspirat en una fotografia de Joan Sorlí “Tribulete” un afeccionat a la fotografia que en marxar cap a Anglaterra als anys ’40 deixà un gran llegat fotogràfic que retratava activitats quotidianes de les seves terres, festes populars, etc.

En aquest cas la fotografia és de dues aplegadores d’olives. L’elecció d’aquesta imatge ha sigut una forma també de posar en valor i reivindicar el paper, sovint invisibilitzat, de la dona en el medi rural.

El projecte doncs ha buscat complir tres objectius:
Fer palesa la reivindicació (Defensem la pagesia i les oliveres)
Dignificar i embellir un racó del poble
Dur a terme un exercici de memòria col·lectiva que homenatgi a les dones camperoles i treballadores, a qui estima la vida i defensa la terra.
Aquest projecte ha estat possible gràcies a la constància i perseverança de Salvem Lo Montsia, (ja sabeu, qui vol busca els mitjans, qui no vol busca excuses), el material fotogràfic documental facilitat per Foto-Vídeo Millan, el suport de Montana Colors al projecte, el suport i acollida de tot el poble a la iniciativa.

https://www.ebreactiu.cat/pagina/ca/mural-urba-defensa-oliveres-i-homenatge-dones-pageses?fbclid=IwAR1Wgp76n35VosWN4rSnAOWggVzWpAfj7pm04kuX0IPMwvOLY69t4OutJcU

Telenoticies Tv3 https://www.ccma.cat/324/lartista-barceloni-roc-blackblock-homenatja-amb-un-mural-urba-a-ulldecona-la-defensa-de-les-oliveres-i-la-dona-pagesa/noticia/3027721/

Ebre digital https://ebredigital.cat/2020/06/29/lartista-barceloni-roc-blackblock-homenatja-amb-un-mural-urba-a-ulldecona-la-defensa-de-les-oliveres-i-la-dona-pagesa/?utm_source=TW&utm_medium=xarxes-socials&utm_campaign=EbreDigital.cat

Diari Més https://www.diarimes.com/noticies/terres_l_ebre/2020/06/29/l_artista_roc_blackblock_dedica_mural_defensa_les_oliveres_dona_pagesa_84873_3024.html

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star