Els viatgers del Winnipeg

Qui: Direcció General de Difusió, Generalitat de Catalunya
On: Palau Robert, Barcelona
Quan: 2019

“Els viatgers del Winnipeg” recorda l’experiència de l’exili dels refugiats republicans que van viatjar des de França a Xile amb el vaixell Winnipeg, després de la derrota del bàndol republicà durant la Guerra Civil espanyola. Un exercici de memòria històrica que es porta a terme coincidint amb el 80è aniversari del viatge del vaixell.
El poeta xilè Pablo Neruda, que va ser nomenat cònsol especial per la Immigració Espanyola amb seu a París i que prèviament va ser cònsol a Barcelona, va fer la proposta, que va comptar amb el suport del president xilè, Pedro Aguirre, de llogar un antic vaixell francès, el Winnipeg, per traslladar prop de 2.500 refugiats des de Trompeloup-Paulliac, prop de Bordeus, fins a Valparaíso. Els refugiats, entre els quals Neruda comptava amb molts amics, estaven retinguts a França en veritables camps de concentració, sense aigua potable ni les mínimes condicions higièniques.

El projecte artístic fou doble, ja que es desenvolupà també a Santiago de Xile, al Museo de la Memoria y los Derechos Humanos, recordant i renovant el vincle del poble català i xilè.

Que la crítica borre toda mi poesía, si le parece, pero este poema que hoy recuerdo, el Winnipeg, no podrá borrarlo nadie.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star